ACMilan.PL Strona Główna ACMilan.PL
Forum polskich kibiców Milanu

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Komputer
Autor Wiadomość
morpex 
Milanista




Dołączył: 26 Sty 2011
Wysłany: Wto Sty 21, 2014 23:17   

Ten z linku który podałeś jest bardzo dobry.USB 3.0 które pozwala na bardzo szybki transfer danych,do tego 2 TB pamięci daje naprawdę dużo miejsca.Dla porównania ja na swoim 500 GB mam 300 filmów i około 40 gier.Teraz tylko pytanie czy posiadasz w swoim komputerze/laptopie obsługę USB 3.0 ? Najczesciej są to porty USB z niebieskim środkiem http://www.pcstats.com/articleimages/201106/Asusp7p55dPre_usb31.jpg
tu masz to fajnie pokazane.Jeśli nie posiadasz takich portów to troszkę będzie się marnował potencjał tego dysku ale za to jeśli za parę lat zdecydujesz się na ulepszenie sprzętu to ten dysk nadal będzie świetnie spełniał swoją rolę.USB 3.0 jest 3 razy szybsze od USB 2.0 ale teraz pytanie czy dysk będzie często używany czy będziesz go tylko używał raz na jakiś czas żeby obejrzeć jakiś film lub zdjęcia z wakacji ?Tutaj jest coś podobnego do tego który ja mam http://www.argos.ie/static/Product/partNumber/1099821/c_1/1%7Ccategory_root%7COffice%2C+PCs+and+phones%7C14418968/c_2/3%7C19780850%7CHard+drives%2C+USBs+and+data+storage%7C14419053/c_3/4%7Ccat_14419053%7CExternal+hard+drives%7C16528298/Trail/searchtext%3EHARDRIVE.htm Dysk kosztuje 60E ma USB 2.0 i 500GB pamięci.Teraz wszystko zależy od tego jaki masz komputer/laptop.Jeśli masz starszego kompa którego używasz do filmów i neta i na razie nie planujesz zmiany bo ten ci w zupełności wystarczy to bierz ten tańszy bo nie ma sensu płacić więcej za USB 3.0 skoro i tak nie bedziesz z tego korzystał,ewentualnie możesz dopłacić 20euro i kupic sobie tą Toshibe która ma 1 TB pamieci i USB2.0http://www.argos.ie/static/Product/partNumber/1146255/c_1/1%7Ccategory_root%7COffice%2C+PCs+and+phones%7C14418968/c_2/3%7C19780850%7CHard+drives%2C+USBs+and+data+storage%7C14419053/c_3/4%7Ccat_14419053%7CExternal+hard+drives%7C16528298/Trail/searchtext%3EHARDRIVE.htm.Jeśli masz dobry sprzęt lub będziesz chciał takowy kupić to weź tego który podałeś w linku gdyż jest to świetny sprzęt który posłuży ci na długi czas i nawet za parę lat będzie nadal dawał rade.

A z zasilaniem to chodzi o to że ten dysk który ja mam ma dwa kable,jeden podłącza sie do prądu a drugi pod USB.Te droższe dyski mają tylko jeden kabel,USB i nie potrzebują podłączenia do prądu :)

Edit:Ten dysk który wysłałeś potrzebuję USB i wejścia do gniazdka a te dwa która ja zaproponowałem potrzebują tylko USB.Nie wiem czy to ci robi jakąś różnice.
_________________
-------------------
_____,^==¬¬¬¬_/|_______
)__,--'''[ µ"`\_\****””””””””
 
 
frky 
Milanista




Dołączył: 17 Wrz 2010
Skąd: Inowrocław / Toruń
Wysłany: Śro Sty 22, 2014 01:20   

morpex, to czy dysk potrzebuje dodatkowego zasilania, czy też nie, zależy od rodzaju dysku, a nie od jego jakości / producenta. Dyski, które zaproponowałeś są 2,5 calowe, dlatego nie potrzebują zasilania, natomiast dysk z linku Pawko IRL jest 3,5 calowy, stąd konieczne jest podpięcie go do dodatkowego źródła zasilania. Różnica pomiędzy oboma typami dysków (poza wymaganiem zasilania) jest następująca: 2,5 calówki są mniejsze i przede wszystkim o wiele lżejsze, poza tym mają mniejszą gwarantowaną trwałość niż dyski 3,5 calowe (mierzoną w cyklach start-stop, biorąc pod uwagę tę samą półkę obu rodzajów dysków oczywiście). Ja mogę polecić w zasadzie wszystko od dwóch potentatów w dziedzinie dysków: Seagate i WesternDigital, pozostaje tylko dobranie pożądanych parametrów (USB 2.0 / 3.0, pojemność, szybkość transferu danych).
_________________
'Death is nothing, but to live defeated is to die every day.'
 
 
 
Gandalf 
Milanista



Dołączył: 15 Lip 2013
Ostrzeżeń:
 2/2/2
Wysłany: Pon Paź 20, 2014 12:00   

ma ktoś może na sprzedaż kartę graficzną ge force 9600gt :lol2: ?.
 
 
Szybki 
Milanista




Dołączył: 20 Gru 2009
Skąd: Górny Śląsk
Wysłany: Pią Lut 24, 2017 18:06   

Korzystał/korzysta ktoś z macbooka? oprócz telefonu też do 2 miesięcy chcę zmienić moją już podstarzałą stacjonarkę tylko i wyłącznie na laptopa i właśnie po głowie chodzi mi właśnie sprzęt z Apple'a. Już mówię że nie będę robił żadnych ceregieli w tym komputerze, żadnej obróbki grafiki, żadnego bawienia się w systemie, żadnego kombinowania, po prostu chcę żeby to chodziło jak żyleta, nie ściągało mi syfu i reklam na komputer tak jak to mam obecnie.

Pytanie tylko czy warto iść w Maca jak np. za 3,400zł można mieć bardzo fajnego HP Paviliona na i5 6generacji z 8GB RAMu. Chciałbym już coś przynajmniej 15calowego a za takiego Macbooka to 4tyś trzeba dać i to za używkę.
_________________
#10 Rui Costa per sempre!
 
 
acmilan1899 
Milanista



Dołączył: 01 Lis 2004
Skąd: obecnie Tychy
Wysłany: Pią Lut 24, 2017 19:47   

Nie warto.
_________________
od 12.12.1993 r.
 
 
Venomik 
Juventino




Dołączył: 16 Sie 2005
Skąd: Poznań
Wysłany: Pią Lut 24, 2017 20:11   

Co kto lubi.
Pewnie jako ekosystem się lepiej broni, ale skoro szukasz telefonu z androidem to nie ma o czym mówić. Korzystanie z takiego samego połączenia (android + mac) to była droga przez mękę swego czasu dla mnie.
Nie wiem czy coś poprawiono do tej pory.
Poza tym było sporo rzeczy nieprzyjemnych dla mnie. Zaskakująco dużo skrótów klawiaturowych wymagało jedno przycisku więcej (brak nawet standardowego delete), praca na oknach przyjemniejsza na windowsie, itp.
Pewnie na dłużej kwestia przyzwyczajenia, ale do braku gier się nie dało przyzwyczaić ;)
_________________
Dirty mind
 
 
 
rafal996 
Milanista



Dołączył: 19 Mar 2014
Wysłany: Sob Lut 25, 2017 11:18   

Kwestia przyzwyczajenia, ale ja się nie zdołałem przyzwyczaić ;) Nadal mi wygodniej na windowsie, chociaż nie podejmuję się oceny, który system jest lepszy. Tak jak pisze Venomik, ma to sens jeśli masz też inne urządzenia od Apple, w przeciwnym razie brak uzasadnienia jak dla mnie.

Plus cena.

Ściąganie syfu na komputer to jednak jest przede wszystkim wina użytkownika, a nie systemu ;)
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group