26.01.2021, 20:45 - Inter - Milan
No tośmy się doczekali

. Mecz w ćwierćfinale Pucharu Włoch. Gra wicelider z liderem. Nie wiem, co o tym wszystkim sądzić i myśleć. Milan - lider ligi, jeden z obecnych faworytów do wygrania Ligi Europy. Inter - wicelider ligi, puchary europejskie ma już z głowy. Do tego jeszcze dochodzi Puchar Włoch. Bardzo obawiam się o nagromadzenie meczowe Milanistów. Oddałbym WSZYSTKO, w czym Milan obecnie bierze udział, za mistrzostwo. Smaku tytułu najlepszej drużyny we Włoszech nigdy mi nie rekompensowały żadne Puchary Mistrzów i Puchary Interkontynentalne. Upokorzenie odwiecznych rywali, to uczucie, gdy oglądają plecy Milanu po sam koniec rozgrywek jest przecudne, bo trwa długi czas (to właśnie stanowi esencję upokorzenia

) i chcę, by to w tym sezonie wreszcie się spełniło. Jesteśmy na dobrej drodze ku temu. Mecz z Interem w ćwierćfinale Pucharu Włoch to dodatkowe obciążenie dla drużyny. Ktoś powie - że to ich praca, jedna z najlepiej płatnych na świecie. Owszem. Ale jak wspomniałem - za mistrzostwo, oddam wszystko. I z takim nastawieniem przystępuję do tego dwumeczu - wygrać, ale całkowicie najmniejszym nakładem sił. Rozwiązanie idealne - wchodzi pełna rezerwa i pyka Inter w dwumeczu. Ze względu na sytuację kadrową rossonerich to niemożliwe.
Historia meczów obu ekip w Pucharze Włoch jest, o dziwo, korzystniejsza dla Milanu (o dziwo, bo ogólne zestawienie rywalizacji na linii obu klubów nie wypada pozytywnie dla czerwono-czarnych): 10 wygranych Milanu, 7 remisów i 7 zwycięstw Interu, bilans bramek: 33-22.
Przewidywalny skład Milanu:
Tătărușanu - Calabria (Dalot), Kjær, Romagnoli, T. Hernández - Kessie, Tonali - Saelemaekers, B. Diaz, Mandžukić - Ibrahimović
W bramce rezerwowy, na szpicy chłop, który dwa miesiące walczył z kontuzją i jest naszym asem. Jest też Kessie, masakrycznie eksploatowany.
Jestem ciekaw Waszego nastawienia do tych derbów. Derby to jednak mimo wszystko derby. Nigdy nie chce się ich przegrać

.
PS - kibicowsko rywalizację z Interem opiszę przy rozgrywce ligowej, bo muszę mieć na to więcej czasu

. Nawet nie wiem czy temu podołam.