Potrzebujemy mieć zainstalowane dwa programy:
- Sopcast
- VLC Media Player
Zaczniemy od konfiguracji programu Sopcast, odpalamy go i klikamy zaloguj(jako anonim, nie potrzeba żadnego konta). Następnie klikamy w "Opcje" i ukaże nam się nowe okno.
Tutaj należy zaznaczyć opcję "użyj innego odtwarzacza" i trzeba wskazać ścieżkę gdzie znajduje się zainstalowany program VLC(przykład: "C:\Program Files (x86)\VideoLAN\VLC\vlc.exe") - klikamy zapisz i zastosuj.
To tyle jeżeli chodzi o jakąkolwiek konfigurację, teraz aby móc oglądać należy udać się na stronę www.livefootball.ws (uwaga, czasami trzeba wpisać samo livefootball.ws bez http ani www bo strona się nie wczytuje).
Strona jest w języku niezrozumiałym dla zwykłego śmiertelnika ale to nas nie interesuję, bo szukamy herbu naszego klubu i pod nim jest szary przycisk który należy nacisnąć aby nas przekierowało.
Ukazuje nam się strona na której herby już są nieco większe i znów jest pełno dziwnych znaczków a to co nas interesuje to tabelka poniżej w której mamy do wyboru transmisje przeważnie w różnych językach i różną jakością obrazu

Należy nacisnąć na dziwny napis po prawej stronie tabeli(mruga przy nim zielony kwadrat) i wtedy wyskoczy nam powiadomienie(treść zależna od waszej przeglądarki) które brzmi mniej więcej - "Strona próbuje uruchomić zewnętrzny program [...]" i tutaj należy się zgodzić. Po chwili powinien się nam uruchomić program Sopcast i zaczniemy się łączyć z transmisją meczu.
Znalazłem przykładowy obrazek jak powinno to wyglądać - Obrazek
Teraz czekamy aż w dolnym prawym rogu zielony pasek się zapełni i będzie koło 90% a najlepiej 100%. Powinien ukazać się nam obraz z meczu i jeżeli działa w miarę płynnie to należy uruchomić nasz program VLC poprzez naciśnięcie przycisku który przypomina dwa nałożone na siebie okienka(na dolnym pasku, pierwszy z lewej nie licząc logo programu Sopcast). Czekamy chwilę i uruchomi nam się osobne okno programu VLC na którym pojawi się nasza transmisja. Wedle preferencji powiększamy okno i cieszymy się z możliwości oglądania

Uwagi:
- zależnie od przepustowości waszego łącza niektóre transmisje mogą nieco przycinać dlatego warto próbować różne jeżeli się tak będzie działo
- po co potrzebny program VLC? Czasami transmisja u rusków ma minimalne lagi i nieco przycina, a po włączeniu transmisji przez ten program powinny one ustać
- zdarza się że nagle transmisja zaczyna niemiłosiernie zacinać i wtedy zamykamy VLC, czekamy aż transmisja w Sopcascie znów będzie płynna i należy powtórzyć czynność z uruchomieniem programu VLC.
- jest jeszcze jeden sposób na szukanie transmisji, a mianowicie na stronie rusków na samej górze znajduje się pole do wpisywania - wpisujemy Milan i powinny nam się ukazać linki do transmisji w tabelce
- zdarza się że mecz już trwa a nadal nie ma tabelki z podanymi transmisjami - należy wtedy cierpliwie czekać i odświeżać stronę lub patrzeć w komentarzach, bo czasami jakaś dobra dusza wrzuci poprawny odnośnik do transmisji
To chyba tylę, jeżeli popełniłem jakieś gafy to proszę o informacje, mam nadzieję że choć jedna osoba na tym skorzysta i moje wypociny się przydadzą