Ze względów bezpieczeństwa wszyscy użytkownicy muszą zresetować swoje hasło przed pierwszą wizytą na nowym forum.
Aby to zrobić, proszę wybrać opcję "Nie pamiętam hasła" i uruchomić procedurę resetowania hasła.
Link resetujący zostanie wysłany na adres email przypisany do Twojego konta na naszym forum.
Prosimy o cierpliwość: może upłynąć kilka minut, zanim mail pojawi się w Twojej skrzynce odbiorczej.
Istnieje też ryzyko, że Twoje filtry przeniosą maila z linkiem resetującym do folderu Spam.
W razie problemów z dostępem do forum prosimy o kontakt z redakcją za pomocą formularza "Kontakt z nami".
Zakładam wątek, bo widzę że jest taki dot. amerykańskiej ligi koszykówki, jest i o hokejowej, to może czas na ulubiony sport jankesów czyli noszenie/rzucanie jajkiem, które nazywają footballem (lubię jak europejczycy nazywają to na złość amerykańców HANDEGG ).
Jakiś wielkim fanem nie jestem, kiedyś myślałem że to głupie, jednak się przekonałem i ogólnie zdziwiło mnie że jankesi rozumieją tą dość skomplikowaną grę... Ja oglądam dla rywalizacji, nie zgłębiam się w statystyki, itd. Rozgrywki NFL bardzo się różnią od innych lig sportowych, nie ma tej ciągłości, ponad 80 spotkań w sezonie, dzięki temu się chyba nie nudzą przeciętnemu widzowi. Ja tam lubię sobie w weekend obejrzeć mecz, Superbowl od kilku lat oglądam, może nie z takim przejęciem jak za wielką wodą, ale zawsze.
Ktoś się interesuje? Ogląda? Jakie są Wasze ulubione drużyny? Co myślicie o rozpoczętym sezonie?
Widzę, że odzew słaby lub wręcz prawie brak, ale mimo to może ktoś jednak będzie chciał dać szansę tej dość egzotycznej u nas dyscyplinie, a że dzisiaj niedziela i 5 tydzień rozgrywek to polecę 2 pojedynki dobre na początek przygody z NFL:
1) derby Teksasu - Houston Texans @ Dallas Cowboys (obie drużyny w tym sezonie z dobrym bilansem 3-1, więc ciekawy pojedynek się zapowiada)
2) Arizona Cardinals @ Denver Broncos (czyli jedna z 2 niepokonanych dotąd drużyn vs. wicemistrz zeszłego sezonu)
Przez cały sezon nikt się do dyskusji nie włączył, ja nie naciskam, bo też oglądam pojedyncze spotkania, ale jednak uważam że ten wpis musiał się pojawić, bo wydarzenie to niemałe.
1 lutego na stadionie uniwersyteckim w Phoenix odbędzie się najważniejsze wydarzenie sportowe Ameryki, czyli SUPER BOWL. Tym razem ponad 100 milionów jankesów przed odbiornikami TV będą oglądać starcie broniących tytułu SEATTLE SEAHAWKS z prowadzonymi po raz 6 w finale przez Toma Brady'ego NEW ENGAND PATRIOTS.
Oglądałem finały konferencji i mecz Green Bay @ Seattle był jednym z najlepszych jakie widziałem w życiu. Z ciekawością obejrzę i Super Bowl ściskając kciuki za drużynę z zachodniego wybrzeża. Co prawda mój finał marzeń był rok temu, grały moje 2 ulubione drużyny, ale sam mecz był tak słaby, że atmosfera szybko siadła (o ile dobrze pamiętam był to najbardziej jednostronny finał w historii). Oby w tym roku było ciekawiej. Może ktoś się skusi?
Raczej nie było tu w zeszłym roku chętnych do pogadania na temat noszenia jajka po amerykańsku, ale żeby nie było informuję, że z czwartkowym spotkaniem Patriots ze Steelers (28:21) ruszył nowy (96.) sezon NFL. Sezon zasadniczy potrwa do 3 stycznia, po czym ruszą playoffy, zwieńczone jubileuszowym 50. Super Bowl - 7 lutego 2016.
Warte odnotowania: po raz kolejny część ekip pojedzie na tzw. International Series, które w tym sezonie po raz kolejny rozegrane zostaną na Wembley w Londynie. 03.10. - Miami Dolphins vs New York Jets, 25.10. - Jacksonville Jaguars vs Buffalo Bills oraz 01.11. - Detroit Lions vs Kansas City Chiefs. Bilety na dzień dzisiejszy patrzyłem na ticketmasterze jeszcze są, nawet te najtańsze za ok. 40 funciaków się znajdą.
Saremo una squadra di diavoli. I nostri colori saranno il rosso come il fuoco e il nero come la paura che incuteremo agli avversari! [Herbert Kilpin (16.12.1899)]
Jak dla mnie, to nudniejszą dyscypliną od futbolu amerykańskiego jest tylko baseball i krykiet. Próbowałem oglądnąć ostatnie Super Bowl, ale nie wytrzymałem nerwowo.
Sam oglądałem. Nie znam nikogo, kto interesowałby się tym sportem. Najbardziej denerwują mnie te niekończące się przerwy. Akcja trwa może 5 sekund po czym jest minuta przerwy na ustawianie się.
Ja zazwyczaj jak w Szczecinie oglądałęm SuperBowl, to siadałem z Husarią Szczecin i kumpel wszystko czego nie ogarniałem, mi tłumaczył. I odbiór był diametralnie inny. Oczywiście, te przerwy i zatrzymania są przymulającego, ale jak się wie wszystko z czego wynikają, to na prawdę można ten sport docenić.
"Forza Milan! Milan Campione! Forza Milan! Il Milan Ole! Vinci Per Noi!
Na 1-ego listopada szykuje się jeden z lepszych pojedynków tego sezonu - Packers @ Broncos. Obie drużyny póki co niepokonane, chociaż w tym roku po 6 meczach dość sporo takich - oprócz wymienionych jeszcze Patriots, Bengals i Panthers. Jak ktoś chce spróbować NFL to polecam.
Saremo una squadra di diavoli. I nostri colori saranno il rosso come il fuoco e il nero come la paura che incuteremo agli avversari! [Herbert Kilpin (16.12.1899)]
Tak tylko przypominam, że jakby ktoś jednak dzielił pasję do jankeskich sportów to największe wydarzenie w kraju za wielką wodą już 7 lutego. Carolina jest piekielnie mocna, ale Broncos to mój #1, więc w tym roku będzie "root for the underdog" na całego.